Rob van der Staaij, gastdocent bij de Security Academy, heeft een artikel gepubliceerd in AG Connect over het nut van de kwantumcomputer.
Hieronder vind je een korte beschrijving van en een link naar het artikel “Wie is er bang voor de kwantumcomputer?”.
De kwantumcomputer
“Hoe nuttig is de kwantumcomputer? Hij is goed voor toepassingen die het moeten hebben van veel rekenkracht, maar er is slecht nieuws voor de huidige encryptiealgoritment. Wie zei ook alweer dat blockchain inherent veilig is? De huidige blockchaintechnologie zal geheel moeten worden herzien.”
Het artikel beschrijft de opkomst van de kwantumcomputer, de mogelijkheden en de risico’s die het gebruik van de kwantumcomputer met zich mee draagt en waar organisaties zich nu al op kunnen richten met het oog op de toekomst.
Rob legt uit dat een kwantumcomputer een belangrijk hulpmiddel is bij het berekenen van klimaatmodellen, metingen in het heelal en het analyseren van ingewikkelde scheikundige interacties.
Daarnaast laat hij zien wat de gevaren zijn voor de huidige encryptiealgoritmen, vooral voor de bekende asymmetrische encryptiestandaarden.
Het zal waarschijnlijk nog zeker tien jaar duren voordat de asymmetrische encryptyalgoritmen niet meer nuttig zijn:Â “Voor het kraken van een RSA-encryptiesleutel van 2048 bit (de gangbare lengte) heeft een kwantumcomputer volgens de meeste schattingen toch al gauw een capaciteit van enkele duizenden qubits nodig. Daarmee vergeleken is de meest geavanceerde kwantumcomputer van dit moment te vergelijken met een stoommachine.”
Rob geeft aan dat hoewel er voor de meeste organisaties nog geen businesscase is om een kwantumcomputer in te zetten, er niet achterover geleund kan worden.
De meeste organisaties werken met systemen en applicaties waarin cryptografie wordt toegepast. Al die systemen moeten geïnventariseerd worden, er moet vastgesteld worden in hoeverre er sleutels en cryptografische mechanismen hard in zijn geprogrammeerd en of ze losgekoppeld moeten worden van de rest van de softwarecode.
En er moet goed gekeken worden naar blockchain.
Aan het einde van het artikel geeft Rob meer tips voor organisaties. Niet alleen moeten organisaties zich nu al oriënteren op nieuwe encryptie-algoritmen, ook zal nieuwe software zo veel mogelijk modulair moeten worden ontwikkeld.
“Leveranciers, IT-diensten en serviceproviders moeten eveneens worden bevraagd naar hun maatregelen om zich op de komst van de kwantumcomputer voor te bereiden.”
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief!